Translate

2015-06-12

Námět na výlet v okolí Kovářské - Přehrada Fláje u Českého Jiřetína

Vodní nádrž vznikla na Flájském potoce v roce 1963 za účelem zásobení vodou podkrušnohorské oblasti. Přehradní hráz je betonová, pilířová (tedy uvnitř dutá), jediná svého druhu v České republice.
Přehrada z let 1951 až 1963 je jedinou betonovou pilířovou v zemi, i díky tomu je zařazena mezi kulturní památky. Další podobná přehrada je až ve Švýcarsku.

Výška je 58,5 m, délka v koruně 459 m. Vodní plocha zaujímá 149 ha a maximální hloubka dosahuje 57 m. Voda je vedena štolou tlakového převaděče nad obec Meziboří k malé elektrárně a úpravně vody. Koncem května pořádá pravidelně Povodí Ohře Den otevřených dveří, kdy se můžete podívat na vnitřní strukturu přehrady a nechat se fascinovat technickým řešením, které drží obrovskou masu vody.

Kvůli ochraně vody jinak smí veřejnost jen na silnici kolem přehrady a přes hráz. Kromě funkce nádrže na pitnou vodu Fláje zároveň slouží jako protipovodňová ochrana pro území pod hrází. Vodní dílo je zásobárnou pitné vody pro Most, Litvínov, Bílinu, Duchcov a Teplice.

Pod přehradou se nachází Flájský plavební kanál postavený již v 16. století, který je asi 5 km dlouhý a je zakončen 75 m vysokým umělým vodopádem. Místo je oblíbeným výletním cílem cyklistů. Vyhledávané jsou sjezdy přes Klíny, Dlouhou Louku nebo Mikulov. Přilehlá obora je otevřená pro průjezd na kole od 1.7. do 31.8. Kolem vodní nádrže vede také 34 kilometrů dlouhá cyklotrasa nazvaná Jeden kopec za druhým. Trasa překonává převýšení 563 metrů.
/Zdroj: Kudy z Nudy/