Translate

2015-06-20

Námět na výlet v okolí Lenory


Zbytky pohraničních opevnění v okolí Strážného na Šumavě
Pokud patříte mezi milovníky vojenské historie a většinu známých míst s touto tematikou jste již navštívili, máme zde pro vás tip na další výlet. V okolí Strážného na Šumavě se nacházejí zbytky pohraničních opevnění, která byla budována po druhé světové válce na hranicích tehdejšího Československa.
Ačkoli tato opevnění odkazují k ne příliš veselé minulosti, vaše bádání a zkoumání vám jistě přinese radost. Hraniční prostor kolem městysu Strážný byl po druhé světové válce vysídlen a následně byly prázdné domy a statky využívány jako jednoduchá hraniční opevnění sloužící k obraně uzavřeného hraničního přechodu. Během procházky uprostřed nádherné neporušené přírody můžete ve zbytcích sklepů původních obydlení objevit dokonce i střílny.

Takovýchto jednodušších opevnění se vyskytuje v okolí městysu přibližně 30. Výhodou pátrání může být bez pochyby také to, že vás během cesty nebudou rušit davy ostatních výletníků. Stačí tedy jen procházet člověkem nedotčenou část přírody a nasávat příjemnou atmosféru. Kromě dvou až tří dalších návštěvníků zde ale s trochou štěstí můžete narazit například na jelena. Dalším faktorem, který jen zdůrazňuje výjimečnost přírody v okolí Strážného, je fakt, že většina tras zde není značená klasickými turistickými značkami. Záleží tedy na odvaze, fantazii a dobrodružné povaze návštěvníka. Takřka nic vám zde totiž nebrání okolí hranic probádat takzvaně „po vlastní ose“ a hledat osiřelá opevnění. Příroda v okolí městysu totiž vyzývá k stálému objevování tajemných zákoutí, která jsou zde uchována, aby neustále upozorňovala na část naší minulosti, na kterou by se nemělo zapomenout.