Translate

2019-01-05

Poblíž Kovářské - Obnovená rašeliniště

Před více jak 9 000 lety vznikla na hřebeni střední části Krušných hor rozsáhlá rašeliniště, která byla po staletí silně poškozována těžbou rašeliny, odvodňováním a dnes jsou ohroženým biotopem.

Oblast byla po obou stranách hranice vyhlášena jako část evropsky významné chráněné lokality Natura 2000. Cena Natury 2000 je udělována za úspěchy v ochraně evropského přírodního dědictví v soustavě území Natura 2000. Projekt revitalizace vrchovišť mezi Horou Sv. Šebestiána a obcí Satzung se zasadil mezi lety 2012 a 2014 o přeshraniční zachování těchto ohrožených přírodních stanovišť. Díky opětovnému zamokření a zadržování vody by měl být zastaven nežádoucí proces degradace a rašeliništím by měl být umožněn nový růst.

Společnými silami se podařilo odvodňovací kanály přeshraničně za pomocí více než 1000 přehrážek  zasypat a tím i tato rašeliniště znovu zavodnit. Využíval se při tom hlavně místní materiál, především rašelina a dřevo. Péče o rašeliniště přispěla také k zachování důležitého životního prostoru pro ohroženého tetřívka obecného.