Translate

2019-01-12

V zimě na Šumavě na běžkách i pěšky

Nejoblíbenější šumavské trasy na běžkách


Běžky ŠumavaCelková délka strojově udržovaných šumavských lyžařských tras je zhruba 600 kilometrů, z toho na území národního parku je to asi 380 kilometrů.  K nejkrásnějším výletům patří trasa ze Zadova na Kvildy, kolem Prášilského jezera na Poledník, přes Hůrecké slatě na Pancířský hřbet  či z Modravy k samotě Březník.

Běžkaři nejvíce využívají 140 kilometrů dlouhé Šumavské magistrály, která spojuje Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu. Dvakrát týdně se v případě příznivých podmínek budou v zimě upravovat i nástupní místa v jednotlivých obcích.

Šumava v zimě schůdná i pro pěší


Šumava v  ziměCelou zimu je pro pěší upravována trasa z Kvildy na Bučinu. Kromě cesty na Bučinu, kterou v zimě využívají dokonce i někteří cyklisté, připravuje Správa NP pro pěší na letošní zimu novinku. Ve směru od Kvildy k Horské Kvildě, což je pro běžkaře téměř dálnice, chce kromě běžeckých stop upravovat i cestu pro pěší. Tímto směrem je celoročně otevřené jelenárium, kam chodí hodně lidí, dále už cesta v zimě tolik využívána není, nicméně směr k Horské Kvildě je i v zimě pro pěší zajímavou trasou.

Běžky ŠumavaTrasy pro pěší upravuje každou zimu i sousední Modrava. Jde o trasy z Modravy na Modravský most směrem na Březník a Modrava – Rybárna, lesní správa Srní pak protahuje cestu mezi Rybárnou a Rokytou. Letos už bohužel kvůli nově umístěným zábranám na hradlovém mostě nebude možné pro pěší protahovat cestu podél Vchynicko-tetovského kanálu od hradlového mostu na Rokytu. Zábrany na most umístila Správa Národního parku Šumava kvůli řidičům, kteří nerespektovali zákaz vjezdu.

V Prášilech se na údržbě tras pro pěší domluvili s tamní lesní správou národního parku. Bude se upravovat cesta z Prášil na Gsenget, z Vysokých lávek přes Hůrku do Nové Hůrky a z Velkého Boru na Javoří pilu. Železnorudští upravují po pěší cestu z Železné Rudy na Debrník, pro pěší i cyklisty cestu z Železné Rudy na Špičák, bez údržby je ponechána cesta ze špičáckého sedla na Černé jezero.