Translate

2018-10-01

Pěkný výlet poblíž Srubu a Srní


Denně aktuální informace


Modravský okruh : Modrava - Březník - Cikánská slať - Modrava

Délka : 15 km
Pouze pro pěší (část přes Cikánskou slať je určena pouze pro pěší)
Převýšení : 280 m


Pokračujeme po modré proti proudu Modravského potoka a po 2,5 km dorazíme k rozcestníku Na Ztraceném. Zde možné pokračovat po modré na Březník nebo po žluté do Filipovy Hutě či směrem na Černou horu , pramen Vltavy a do Kvildy.
( 2,5 km ) 


My však pokračujeme však dále po modré značce úzkým údolím proti proudu potoka. Cesta nás zavede do jednoho z nejkrásnějších údolí, které je z levé strany ohraničeno vrcholy Malé a Velké Mokrůvky a po pravé straně Špičákem a Blatným vrchem.Velká Mokrůvka ( 1370 m.n.m. ) je nejvyšší horou okresu Klatovy. Rozcestí , na které přijdeme nám však umožní (zatím) postupovat pouze na Březník. Ostatní trasy jsou pro veřejnost uzavřeny.
( 2,1 km )


Zelená turistická cesta nás dovede k bývalé hájovně na Březníku (1150m.n.m.). Z celé historické usedlosti zůstala pouze bývalá fořtovna , dějiště románu Karla Klostermanna - Ze světa lesních samot. Každý návštěvník pochopí , co je jeden z nejkrásnějších pohledů na Šumavě - panorama, kterému vévodí hora Luzný (1373 m.n.m.), majestátní vrchol Bavorského lesa.
( 0,2 km 


Vracíme se po zelené turistické značce, po tzv. Staré Březnické cestě. Pozvolným výstupem po lesní cestě postupujeme po úbočí Studené hory (1301 m.n.m.), odkud budeme odměněni nádherným výhledem na šumavské panorama . Dále budeme pouze klesat cestou přes Cikánskou slať. Na ploše 102 ha je zde více než milion kubických metrů rašeliny, jejíž hloubka dosahuje až 6 m. Obejdeme vrchol Modravské hory (1157m.n.m.) a prudce klesáme do Modravy.