Translate

2017-10-30

Zajímavé místo v okolí Kovářské

Mariánská v Krušných horách

Výletní místo Mariánská je oblíbeným a vyhledávaným místem pro celoroční rekreaci v Krušných horách. Leží nedaleko města Boží Dar, lázní Jáchymov a lázní Karlovy Vary.

Mariánská leží blízko města Jáchymov v okrese Karlovy Vary. Jáchymov se připomíná už kolem roku 1465, pod názvem Sorg, tj. v překladu kraj pohraničního pralesa. V 2. polovině 15. století žil v této oblasti poustevník Jan Niavius, který prorokoval vznik bohatého a slavného horního města, které sice upadne, ale později se vzkřísí k nové slávě.

Mariánská byla kdysi slavným poutním místem a jeho historie sahá do druhé poloviny patnáctého století. Po celé 18. a 19. století byla Mariánská oblíbeným poutním a církevním místem. Mariánská v Krušných horách se připomíná kolem roku 1465. V roce 1692 – 93 byla postavena dřevěná kaple zasvěcená panně Marii následně v roce 1699 hornické bratrstvo na místě kaple vystavělo poutní kostel Panny Marie. V roce 1754 byl poutní kostel propůjčen řádu kapucínů, kteří zde v letech 1754-56 vystavěli druhý kostel a kapucínský klášter 1760.

V 50. letech 20. století se Jáchymovsko proměnilo v jeden pracovní lágr. Uranovou rudu těžily tisíce politických vězňů v nelidských podmínkách. Ještě i dnes najdeme vězeňské domy v místech bývalých dolů a v lesích ruiny připomínající tato léta. Pracovní tábor na Mariánské byl převážnou dobu svého trvání určen pro vězně s kratší dobou trestu. Pověstnými byly ovšem zdejší vyšetřovny v podzemí bývalého kapucínského kláštera, ten byl v roce 1965 zdemolován. Na Mariánské bylo vybudováno provizorní sídliště pro horníky dolů Adam, Eva, Eduard nacházejících se v nejbližším okolí. Tábory byly zrušeny až počátkem 60. let po vytěžení uranu. Po roce 1958 se většina horníků odstěhovala do nového sídliště v Ostrově nad Ohří a jednotlivé domky byly postupně prodávány pro rekreační účely.

Toto kdysi slavné místo je dnes oblíbeným centrem turistiky, cyklistiky, lyžování v Krušných horách a především velmi významným poskytovatelem ubytování pro zimní střediska Nové Město, Boží Dar a Klínovec. Klidné prostředí, krásná příroda a její členitost poskytuje návštěvníkům Krušných hor nevyčerpatelné možnosti rekreace, lázeňské péče, sportování, poznávací výlety a koupání.