Translate

2013-08-20

Výlet v okolí Srní - Naučná stezka - Proměna horské smrčiny

Od července 2002 je v NP Šumava zpřístupněna jedna z nejvíce diskutovaných oblastí – v okolí Březnické hájovny a nedaleké Studené hory otevřela Správa parku Naučnou stezku s názvem Proměna horské smrčiny.

Přístup na stezku bude vzhledem ke klidovému území (zejména kvůli výskytu tetřeva hlušce) časově omezen pouze na letní období od 1. 7. do 30. 9.

Stezka začíná na křižovatce pod Březníkem a končí u hájovny, ale můžete jít i obráceně.

Stezka je dlouhá celkem 9 km a je určena výhradně pro pěší. Návštěvník však může zvolit i kratší variantu a po necelých 4 km se vrátit zpět k hájovně na Březník. Stezka začíná v lese, ve kterém je dospělý smrkový porost suchý, pak pokračuje přímo po hranici bezzásahového území a v závěru obchází Studenou horu. Cesta je značena čtvercovými piktogramy a turisté zde najdou i tradiční informační zázemí v podobě malých i velkých panelů. Část stezky má asfaltový povrch, část pískový, 350m úsek vede i po poválkovém chodníku.

Oblast byla ještě před nedávnem centrem kůrovcové kalamity na Šumavě a stezka umožňuje široké veřejnosti přímé porovnání bezzásahového režimu v horské smrčině a logických důsledků, které s sebou bezzásahový režim ve smrkových monokulturách nese – tj. vznik sousedních holin při asanaci přemnoženého kůrovce a netradiční způsoby použité při jejich následném zalesňování (vytváření kostry budoucího odolnějšího smíšeného lesa např. pomocí tzv. bioskupin).

Od konce května 2002 slouží návštěvníkům v této lokalitě i opravená historická schwarzenberská hájovna.