Translate

2013-08-28

Námět na výlet v okolí Kovářské - Ježíškova cesta

Existuje jen jedno místo, kde se můžete s blonďatým Ježíškem po celý rok, třeba i uprostřed parného léta. A také třeba s Netopýrkem Pírkem, Hvězdulkou, Skákošem a s dalšími Ježíškovými pomocníky. Hádáte správně – řeč je o Božím Daru, kde byla v prosinci roku 2007 otevřena populární Ježíškova cesta. Pro dospělé příjemná procházka božídarskou krajinou, pro děti dobrodružná výprava plná překvapení.

Vybrat si můžete ze dvou okruhů různé délky: pro nejmenší je určena tzv. Malá Ježíškova cesta dlouhá 5,6 km, zdatnější výletníci můžou vyzkoušet Velkou Ježíškovu cestu o délce 12,9 km. Oba okruhy začínají v místním infocentru (muzeu), kde si vyzvednete Ježíškův zápisníček. Do něj si děti budou zapisovat své odpovědi na úkoly, které na ně čekají v roztomilých zastávkách se střechou v průběhu celé cesty. Většina zastávek je navíc vybavena malou atrakcí typu nejrůznějších prolézaček, skluzavky, kladiny nebo houpačky. Až dojdete do cíle, tj. opět do infocentra, pochlubte se vyplněným zápisníčkem a za odměnu dostanete Ježíškovo razítko a malé překvapení.

Cestu nemusíte absolvovat jenom pěšky, trasa je přímo ideální k pěkné projížďce na kole. Horská kola si můžete půjčit v některé z božídarských půjčoven, např. v Yettibike, kde seženete i dětské vozíky. V zimě se Ježíškova cesta upravuje jako běžecká stopa – jde o jednu z nejoblíbenějších božídarských tratí, kterou zvládnou i ne právě zkušení běžkaři.