Translate

2013-08-04

Námět na cyklo výlet - Srní

Okruh: Srní - Javoří Pila - Modrava - Filipova Huť - Antýgl - Srní


Délka : 25,7 km

Náročnost : středně těžká trasa.

Ze Srní se vydáme po silnici na Prášily a mírně stoupáme podél pastvin. U nedalekého lesa, v místech kde silnici kříží Vchynicko-tetovský kanál, odbočíme doleva do lesa.

( 1,3 km )

Pokračovat budeme proti jeho poklidnému toku až se napojíme na modrou turistickou značku z nedalekého Srní.

( 1,8 km )

Jedeme dál při plavebním kanálu a po modré značce až do míst, kde se modrá značka odkloní od Vchynicko-tetovského kanálu směrem doprava.

( 2,4 km )

Opustíme plavební kanál a pokračujeme po modré. Cesta prudce stoupá k rozcestí pod Oblíkem.

Na rozcestí se po naší levé ruce se nachází Tříjezerní slať, rašeliniště se třemi jezírky a naučnou stezkou s jedenácti zastaveními.

( 1,9 km )

Od rozcestí Pod Oblíkem pokračujeme dále po modré značce až k Javoří Pile.

( 1,6 km )

Po červené značce a asfaltové silničce zvolna klesáme k Modravě. Jedná se o úžasnou pasáž podél Roklanského potoka a Rybárenskou slatí po naší pravici.

( 5 km )

Z Modravy se vydáme do nedaleké Filipovy Hutě po silnici směrem na Kvildu. Cestou musíme zdolat velice prudké stoupání. To již pokračujeme po zelené značce, která nás přivede do původní osady při sklářské huti a k turistickému rozcestníku.

( 2,2 km )

Odbočíme doleva na žlutou značku, která nás stoupáním přivede do úbočí Jeleního vrchu. Poté má lesní cesta klesající profil až k Hamerskému potoku. Po žluté pokračujeme do Antýglu ( bývalého králováckého dvorce a současného známého autocampu ).

( 4,5 km )

U Antýglu se vydáme po silnici na Srní, přejedeme přes most řeku Vydru a budeme stoupat k Rokytě. Těsně před Srním projedeme serpentiny a krátce vystoupáme do tohoto turistického centra.

( 5 km )