Translate

2023-02-17

Okolí Kovářské na běžkách – běžky v okolí Bublavy

Bublava je nejen nejvýznamnějším střediskem sjezdového i běžeckého lyžování na Kraslicku i v rámci celého Sokolovska, ale také nejzápadnější obcí napojenou na páteřní běžeckou trasu – Krušnohorskou lyžařskou magistrálu. V těsném sousedství se navíc nabízí možnost výletů do blízkého Německa.

Nejblíže z centra obce lze na běžkách vyjet na „Bublavský okruh“ který začíná nedaleko místního obecního úřadu a vede v nenáročném terénu a délce zhruba 4 km po pastvinách na západ od obce. Na hranici na stopu přímo navazuje německý okruh „Sonnenloipe“. Především bruslařům je určen okruh okolo vrchu Tisovec jižně od rozhledny Bleiberg na Olověném vrchu. Nástup na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu naleznete severovýchodně od centra Bublavy – „U vysílače“. Magistrála nabízí jedinečnou možnost dostat se na běžkách přes Rolavu a Jelení až do obcí centrálního Krušnohoří (Pernink, Boží Dar), popřípadě si v kombinaci s německou trasou „Kammloipe“ udělat příjemný přeshraniční výlet Krušnohořím.

Bublava poskytuje svým návštěvníkům perfektní zázemí od parkování a občerstvení přes možnost zapůjčení běžeckého vybavení až po ubytování a další možnosti sportovního vyžití.

Nabídku lyžařských běžeckých tras navíc rozšiřuje návaznost na sousední německé trasy, především známou hřebenovku „Kammloipe“ a okruhy v okolí Mühleithenu. Jak již bylo řečeno, je možné využít také Krušnohorskou magistrálu, která spojuje Bublavu s Božím Darem. Blízká SRN však umožňuje využít mnohakilometrových běžeckých tras u našich sousedů v okolí Klingenthalu. Trasy jsou zde vždy zcela perfektně upraveny.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/krusne-hory-na-bezkach-bezky-v-okoli-bublavy