Translate

2021-05-17

Kam vyrazit na Šumavě - kostel sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic

Kostel v česko-německém pohraničí má za sebou pohnutou minulost. Dříve oblíbené poutní místo po válce chátralo, zmizely varhany, oltář, lavice i vnitřní výzdoba... Nyní je však považován za evropský unikát díky své nové výzdobě z lesního skla.

Přes tři metry vysoký skleněný oltář zdobí 35 figurek českých i německých světců, ze skla je i křížová cesta, pult na čtení z bible, rozsáhlý betlém i socha sv. Vintíře.

Jedná se o jediný kostel na světě, který je zasvěcen sv. Vintíři. Postaven byl ve třech etapách letech 1706 -1777 na místě, kde stála dřevěná kaple. Podle archeologických nálezů zde stávala již ve 12. století. Od padesátých let minulého století byl kostel využíván čs. armádou jako stáj a později jako vojenské skladiště. Obnoven a znovu vysvěcen byl v roce 1995 - u příležitosti 950. výročí od úmrtí sv. Vintíře. Restaurování kostela a zmrtvýchvstání celé vsi se podařilo díky obětavé činnosti bývalých rodáků z Dobré Vody a okolí. Dnes je kostel znovu velmi populární, a to především díky své netradiční skleněné výzdobě, která navazuje na věhlas Šumavy, jako tradiční sklářské oblasti.

Samotný skleněný oltář váží 5 tun, interiér kostela ještě zdobí 14 skleněných plastik křížové cesty, skleněná socha sv. Vintíře v životní velikosti a téměř dvě tuny vážící betlém plný lidských postav, exotických i domácích zvířat a stromů. Jedinečné dílo vytvořila místní sklářka Vladěna Tesařová. Barva skla také nebyla zvolena náhodou – tmavě žlutá, až zelená znázorňuje barvu šumavských říček a potoků v období jarního tání. Kostel se nachází vedle budovy muzea Dr. Šimona Adlera.
 

Prohlídky kostela

Od roku 2014 zajišťuje prohlídky kostela sv. Vintíře v Dobré Vodě pouze Římskokatolická farnost Dobrá Voda. V té době bude probíhat rekonstrukce kostela. Zájemci o prohlídku kostela a skleněného oltáře se mohou obrátit osobně na Dům sv. Vintíře v Dobré Vodě (naproti kostelu), telefonicky nebo e-mailem pak na pana Ing. Václava Volence (tel.: 604 403 269, e-mail: v.volenec@gmail.com).
 

Z historie obce Dobrá Voda

Dobrá Voda je starobylou šumavskou obcí. Její historie sahá až do dávných pohanských dob, avšak první ověřené zprávy se vztahují k 10. století, kdy zde působil poustevník sv. Vintíř. Pod někdejší poustevnou šumavského světce vznikla počátkem 17. století u pramene léčivé vody dřevěná kaple, která se stala cílem velkých poutí a pomalu přestávala stačit náporu poutníků. Roku 1706 tu proto nechal baron František Karel Villani postavit kostel.

Dobrá Voda se tak stala oblíbeným poutním místem, kam o svátku sv. Vintíře putovalo tisíce poutníků z Čech i Bavorska. Věhlas poutního místa ukončila výměna obyvatelstva po roce 1945. Od roku 1952 se místo stalo součástí stejnojmenného vojenského prostoru, kostel se používal jako stáje i sklad dělostřeleckých granátů.