Translate

2021-05-01

Kam v okolí Kovářské - Hora Svatého Šebestiána - Kalek - Hora Svaté Kateřiny

Krásná 27kilometrová procházka z obce Hora Svatého Šebestiána přes Kalek až do Hory Svaté Kateřiny. Čeká Vás nádherná cesta barevným Bezručovým údolím. Terén není náročný, kupodivu zde vede asfaltová cesta.

 Zajímavosti po cestě:

Bezručovo údolí - jedno z nejdelších údolí v Krušných horách. Vzniklo působením řeky Chomutovky. Protkané turistickými a cyklistickými stezkami. Místo častých vycházek, působivé zvlášť na podzim, kdy hraje všemi barvami.

Vodopád Chomutovky - 3m vysoký vodopád.

Hubertova studánka - studánka s čistou vodou, krásně udržovaná.

Pašerácký dům - postavený v roce 1912 původně jako ubytovna pro pocestné pod názvem Tišina. Odlehlý a proto nepříliš využívaný. Od roku 1920 sloužil jako lesní úřad, přesto v něm byla stále nabízena i možnost noclehu. Dnes je opuštěný.

Medvědí vodopád - za Pašeráckým domem odbočit vlevo a pokračovat po zarostlé lesní stezičce. Za mokra nic moc a kameny u vodopádu také pekelně kloužou. Buďe opatrní.

Obec Kalek - nádherná horská vesnička s úžasnými výhledy do kraje, loukami atd... Dominantou je kostel Sv. Václava. U Kalku už budete Německu na dosah. Můžete udělat i pár kroků na jejich území. I dnes, v době koronaviru, jsou hranice naštěstí stále otevřené:-)

Hora Svaté Kateřiny s rozhlednou Hláska - Hora dělá čest svému jménu, pohled na ni je famózní, ale až to budete stoupat nahoru, zvlášť pokud budete spěchat na autobus, už vám to tak výborné připadat nebude. Nicméně nahoře to stojí za to. Navštivte i rozhlednu Hláska. Vstupné stojí 20 Kč a dole v objektu je výstava fotografií a povídání o historii obce. Dají se zde také koupit upomínkové předměty.

Tyto toulky byly opět inspirovány přechodem Krušných hor od Čtyřhranky, viz https://www.ctyrhranne-zapisky.cz/blog/krusnohorsky-kverunk-turisticky-pruvodce-pro-prechod-krusnych-hor-81.html

GPS souřadnice:

uložit .gpx soubor (50.510, 13.251)