Translate

2020-03-01

Akce na Šumavě - Pozorování jelenů v obůrce Borová Lada – Zahrádky

Nedaleko Borové Lady, na místě zvaném Zahrádky se nachází přezimovací obůrka pro vysokou zvěř, která přichází v přirozeném pastevním cyklu na předkládanou potravu. Podívat se na jeleny je možné v rámci programu NP Šumava s průvodcem, v předem určených časech.
Zahájení zimního pozorování je závislé na výšce sněhové pokrývky, která určuje, kdy jelení zvěř přichází do přezimovacích obůrek. Obůrky slouží jako místo jejich pobytu, kde mají klid od rušivých zimních aktivit člověka a zároveň i pravidelný přísun potravy. Jelení zvěř tak není stresována a nezpůsobí škody na lesních porostech.
Pozorování jelenů patří k nejoblíbenějším programům ze zimní nabídky na Šumavě. Na Borové Ladě je možné vyrazit do obůrky Zahrádky, a to od 4. února do 31. března 2020, vždy v úterý a čtvrtek.
Možnost být pozorován je však již jen na vlastní vůli volně žijícího zvířete. Z každého objektu je možné v omezené míře i fotografovat. Maximální kapacita jednoho pozorovacího místa je 30 osob, proto je třeba se předem zaregistrovat na níže uvedených kontaktech. Za jeleny se můžete vypravit každé úterý a čtvrtek, sraz je ve 13:00 hodin.
Určitě si doma nezapomeňte dalekohled, vhodné je také teplé oblečení. Vstup se psy není možný