Translate

2018-12-17

Velmi zajímavé místo poblíž Srubu - Soběšický háj u Soběšic

Soběšický háj je velice zvláštní přírodní lokalitou, uvnitř které se ukrývají místa, která znali zdejší lidé ještě před nástupem křesťanství. Mohlo zde být pravěké hradiště a psychotronici usuzují, že se zde nachází místo pravěkých obětí.


V Soběšickém háji naleznete zajímavá seskupení obrovských kamenů, nezvykle tvarované skalní útvary a v neposlední řadě impozantní a těžko popsatelný výhled do vnitrozemí a na bájný vrch Sedlo, kde měli Keltové vybudované opevněné hradiště.

V Soběšickém háji jsou na některých místech nízké kamenné hrázky, které pravděpodobně označovaly hranice pozemků. Rovněž se zde nacházejí kamenné patníky, které mají na vrcholu vytesaný rovnoramenný křížek - ty patrně označovaly dřívější cestu. Hrázky uzavírají nepravidelnou plochu a odborníci se domnívají, že se jedná o kultovní hradiště. Půjdete-li na západ z hradiště ven, dostanete se k přírodní skále, která byla obětištěm, lidské oběti v to zahrnuje. Citlivým lidem proto doporučujeme na skálu vystupovat.

K Soběšickému háji se dostanete buď od jihu ze vsi Maleč nebo ze severu, od osady Parýzek. Územím vedou pouze neznačené cesty, proto jeho průzkum doporučujeme zkušenějším turistům.