Translate

2018-09-07

Zajímavé místo na Šumavě


Poutní místo Křížkov – Kreutzwinkel, Hamry


Poutní místo Křížkov – Kreutzwinkel bylo obnoveno v roce 2007 obcí Hamry ve spolupráci se sdružením rodáků německé národnosti Künische Gemeinde Hammern (Královská obec Hamerská), bavorskou obcí Lam v roce 2007 a za přispění z prostředků EU. 

Na původních základech kaple zbourané v roce 1958 byla odstraněna suť a odhaleno zachovalé obvodové zdivo do výšky cca 2 m, část kamenné podlahy, dále se našly žulové zárubně vchodových dveří, drobné kovové předměty a kamenná deska s vypouklým znakem erbu Krakovských z Kolovrat s letopočtem 1731. Byl zde vztyčen dřevěný šest metrů vysoký kříž a informační tabule. 

Kaple byla založena a vystavěna v letech 1730–1731 svobodníkem Janem Tornerem  opodál původní silnice do Železné Rudy uprostřed skupinky domů – Křížkov (Kreutzwinkel).  Nad vchodem byla kamenná deska se znakem a letopočtem 1731, která byla nalezena při odstraňování sutě a uložena na místě hlavního oltáře kaple. Jde o jednoduchou variantu erbu Krakovských z Kolovrat, svobodných pánů z Újezda. Umístěním desky byla tehdy vyjádřena úcta vrchnosti. 

Uvnitř kaple byly tři rokokové oltáře s bohatě řezanými akantovými rozvilinami. Nad šindelovou střechou byla cibulová vížka. Na oltáři byl stříbrný pacifikál s autentizovaným ostatkem svatého Kříže (odtud také název osady odvozený od patrocinia zasvěcení kaple), který darovala roku 1736 Kateřina Knittlová. 

Z poutního místa je malebný výhled do hamerského údolí.

Jak se tam dostanete: z vlakového nádraží Hamry jdeme cca. 1 km po zelené značce do Zadních Hamrů. Od silničního mostu přes Úhlavu v Zadních Hamrech po pohodlné cestě stoupáme nejprve lesem. Po necelém 1 km dorazíme ke kapli. Celkem tedy 2 km.