Translate

2017-12-27

Zajímavá hřebenová tůra poblíž Kovářská

Hřebenová trasa po německé straně Krušných hor.

Vycházím z Božího Daru po silnici na hraniční přechod. Za ním odbočuji doleva a hned zase Doprava na silnici vedoucí na nejvyšší vrchol Saska, na Fichtelberg. U velkého parkoviště Skiareny se napojuji na trasu Kemmweg. Lesní cestou, která kopíruje silnici jsem došel na vrchol. Chvíle odpočinku věnovaná prohlídce okolí horského hotelu a krásným vyhlídkám na německou i českou část Krušných hor, na protější Klínovec.

Následuje prudký sestup po cestě, které se říká Nebeský žebřík. Nejprve po sjezdovce a pak lesní cestou, která je po dešti dost blátivá a kluzká. Krátká odbočka na skalní vyhlídku, ze které je výhled směrem na Vejprty, tedy směrem kterým vede plánovaná túra. Odtud cesta schází k pěkné hospůdce Waldeck pod sjezdovkami. Další lesní cestou se dostávám na vyhlídku Kreuzbrückfelsen v blízkosti vrcholu hory Eisenberg. Kruhový výhled ze skalního hřebínku již omezuje rostoucí les. Je zde příjemné místo na odpočinek.

Trasa pokračuje stále lesem, i zde jsou často vybudovaná odpočinková místa, nebo chatičky kam se můžeme schovat při nepříznivém počasí.

Cestou se míjí propadliny starých štol. Cesta křižuje úzkokolejnou trať z Granzahlu do Oberwiesenthalu. Měl jsem štěstí, zrovna projížděl výletní vláček tažený původní parní lokomotivou.¨

Pokračuji stále lesem. U cesty v potůčku se objevily nízké nerezové vany s držadlem. Nevěděl jsem co to je? Došel jsem k většímu bazénku také s držadlem a lavičkami okolo. Až později jsem zjistil, že jde o přírodní vodoléčbu, koupel nohou. Rozehřátý organismus se střídavým ponořováním nohou do studené vody prudce zchladí, tím se změní teplota těla, zlepší se prokrvení nohou a posiluje se krevní oběh. Škoda, že jsem to nezkusil.Určitě je to příjemné osvěžení při túře.

Trasa pokračovala přes malou osadu Kretscham - Rothensehma, kde na louce u silnice je postavena malá kamenná replika Cheopsovy pyramidy. Krátký úsek po rozkvetlé louce a opět lesem až k přehradě Granzahl, která zásobuje pitnou vodou město Annaberg-Bucholz a jeho okolí. Přes kamennou hráz vede pěkně upravená cesta s lavičkami.

Odtud je to již kousek na Bärenstein. Ještě závěrečné stoupání k hotelu na vrcholu. Pokochání se výhledy, sestup do stejnojmenného městečka a přes hraniční přechod do Vejprt na autobus.