Translate

2017-12-12

Výlet poblíž Lenory, ale i Srní i Srubu..:)

Za krásou šumavských jezer

Nádhernou šumavskou krajinu v okolí ledovcových jezer odnedávna opěvují spisovatelé, básníci a hudebníci. Všichni, kdo sem jednou zavítali, se pravidelně vrací, aby načerpali energii sálající z vodních hladin i okolních lesů. Na procházky Šumavou si určitě nezapomeňte přibalit dalekohled. Bude se vám hodit na vyhlídkách a při troše štěstí uvidíte také divokou zvěř.


K Černému jezeru s Josefem Jiráskem

Černé jezeroVýchozím bodem pro výlet k Černému jezeru je šumavský areál Špičák. Středisko sevřené mezi několika horami je vyhledávaným lyžařským střediskem, ale ožívá i v letních měsících díky mnoha trasám vhodným jak pro pěší, tak cyklisty. Odsud se v poměrně krátkém čase pohodlně dostanete ke všem atraktivním destinacím Železnorudska – na Černé a Čertovo jezero, vodopád Bílá strž, i hory Špičák a Pancíř.
 
Černému jezeru vede několik turistických tras. Na kole se dejte po cyklostezce okolo sportareálu ke Špičáckému sedlu, kde je záchytné parkoviště pro výlety k jezerům i na Pancíř. Odtud budete kopírovat nenáročnou pěší naučnou stezku Špičák – Černé jezero. Po 3,5 kilometrech pěkné asfaltové silnice dojedete až k Černému jezeru. I když ho možná znáte z mnoha filmů a fotografií, pohled "na živo" je ničím nepřekonatelný. V jezerních vodách se krásně odráží slunce i okolní stromy, které mu dodávají onu typickou černou barvu. Nad ním se tyčí severní svah Jezerní hory. Největší jezero České republiky inspirovalo díla spisovatelů Jana Nerudy, Jaroslava Vrchlického, hudebního skladatele Antonína Dvořáka a řady dalších.

Po dalších dvou kilometrech vás cyklostezka zavede k vodopádu Bílá strž na Bílém potoce. Spatřit ho můžete z vyhlídkové terasy. Pokračujte ke křižovatce Stateček pod vrchem Ostrý s krásnou vyhlídkou. Okružní výlet uzavřete třeba přes Hamry, Zadní Hamry a zpátky dolů, ke Špičáckému sedlu.
 

Pověst o čertovi a dívce

Vodopád Bílá stržPokud necháte kolo doma, rozhodně musíte pokračovat k asi 3 kilometry vzdálenému Čertovu jezeru. Vystoupejte po červené značce k rozcestí Rozvodí a dál až do cíle. Čertovo jezero je pro turisty hůře dostupné, a tak si zachovalo divočejší ráz. Je obklopeno hustým pralesovitým smrkovým porostem a díky tajemnému kouzlu okolí je předmětem mnoha pověstí. Vypráví se, že čert chtěl odnést do pekla místní děvče. To se mu ale ubránilo tak, že mu na ocas přivázalo ohromný kámen. Jím pak ďábel vyhloubil dolinu Čertova jezera.

Obě jezera jsou součástí Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero díky unikátním přírodním ekosystémům s vzácnými a ohroženými organismy.