Translate

2017-01-18

Námět na výlet v okolí Srubu

Rozhledna na Sedle u Albrechtic

Na vrchu Sedlo nedaleko obce Albrechtice u Sušice, který býval keltským hradištěm, stojí rozhledna, která je svým půdorysným tvarem inspirována právě keltskými vzory. Z rozhledny je krásný výhled na panorama Šumavy, hrad Kašperk, vrch Svatobor a českou kotlinu.

Rozhledna vznikla na místě staré vojenské hlásky. Tvar dřevěné rozhledny tvoří půdorysně sedmiúhelník s poloměrem opsané kružnice 3.9 m v nejnižším podlaží, v jednotlivých podlažích osmipodlažního objektu se pak poloměr opsané kružnice zmenšuje. Točité schodiště je ukončeno rozšířeným vyhlídkovým ochozem ve výšce dvou metrů nad úrovní vzrostlých smrků, střecha má tvar broušeného diamantu. Autorem architektonického řešení celé stavby je architekt Pavel Ullmann z Prahy.

Rozhledna o výšce 27,75 m je se svými 138 schody přístupná všem zájemcům a nadšencům z řad turistů a milovníků přírody. Dobrovolné vstupné na údržbu věže mohou lidé házet do kasiček, které jsou umístěny na různých místech v regionu (penzion Pod Sedlem, informační centra v Sušici a Kašperských Horách a na dalších místech).

Nedaleko rozhledny je prý zajímavé místo se silnou kladnou energií, kde se znavení turisté mohou „dobít“. Vrchol Sedla (902 m n.m.) poskytuje jeden z nejmalebnějších šumavských výhledů. Ten výhled se prý kdysi líbil i obrům, kteří se sem přestěhovali z nedalekého Obřího hradu, když se už na tamní vrchol nemohli všichni vejít.