Translate

2015-02-08

Námět na výlet na běžkách v okolí Srní

Na běžkách kolem Vchýnicko-Tetovského plavebního kanálu

náročnost: 2
délka celkem: 26 km

Nenáročný okruh vedený podél pozoruhodného vodního díla doplněný o poznání úchvatného údolí Roklanského potoka, je výmluvným dokladem toho, že běžkaření na Šumavě představuje to nejlepší, co si u nás můžete dopřát.

Výlet můžeme zahájit v obci Srní. Původně dřevařská osada založená již v 18. stol. má nyní převážně rekreační charakter. V centru obce stojí pěkný kostel Nejsvětější trojice a několik roubených lidových chalup. V centru najdeme rozcestník, od kterého mírně sjíždíme po modré 0,5 km na začátek rekreační osady Staré Srní. Modrá značka nás postupně provede celou vesničkou, až vystoupáme po 2 km k rozcestí Pod Kostelním vrchem, kolem kterého protéká plavební kanál. Vchýnicko-Tetovský kanál je významná technická památka, která byla vybudována jako spojnice Vydry a Křemelné pro plavbu dřeva. Původní využívaná délka kanálu byla 14,4 km a má částečně vyzděné koryto, místy až 5 m široké. V několika místech se nad ním klenou kamenné můstky.

Následujících 5,5 km pojedeme podél akvaduktu. Běžkařsky se jedná o velmi hodnotný úsek, protože jedeme téměř stále po rovině po udržované lyžařské stopě. Takže poměrně rychle projedeme kolem rozc. Hakešická cesta a pak mineme samotu U Frühaufů, až se dostaneme k rozc. Plavební kanál. Zde odbočíme vpravo po žluté značce směr „Tříjezerní slať". Po žluté stoupáme pouze 500 m do kopce a pak z ní odbočíme vlevo na neznačenou, ale udržovanou běžkařskou trasu, která nás během 3 km dovede až do Modravy. Prvních 1,5 km výrazně stoupáme obtížností /2-3/ a zbytek již převážně klesáme /max. obtížnost 2/. Trasa nás vede zejména po otevřených loukách, takže si vychutnáváme pěkné výhledy, zejména do údolí Vydry.

 Z rekreační osady Modrava, kde je hned několik možností občerstvení, se vydáme po červené směr „Javoří pila" 5,5 km. Budeme mírně stoupat po udržované stopě v jednom z nejmalebnějších šumavských údolí. Zejména pokud zde pojedete na začátku jarního tání, kdy se v modravých vodách Roklanského potoka odrážejí bílé závěje a temné lesy, budete krásou tohoto místa jistě uchváceni. U rozc. Javoří Pila - bývalá hájenka opustíme toto půvabné údolí a vyšlapeme do kopce /2-3/ k „rozcestí Pod Oblíkem". Od rozcestí nás čeká pěkný sjezd /2/ zpátky k Vchýnicko-Tetovskému kanálu, kde u rozc. Hakešická cesta odbočíme vlevo a jedeme podél plavebního kanálu 4 km až k rozc. Plavební kanál. Zde odbočíme vpravo na strojově udržovanou stopu Srnského okruhu, která nás zavede přes louky a remízky zpátky do Srní.

Autor: Daniel Balogh