Translate

2014-08-18

Námět na výlety v okolí Srní

Milovníci šumavské divočiny mohou letos opět vyrazit do rašelinišť nebo do pralesa
Do osmi šumavských oblastí a na 14 tras se mohou turisté letos vydat při takzvaných výletech do divočiny. Všichni milovníci šumavské divočiny se mohou letos těšit na osvědčené "taháky" i zcela nové trasy. Nově je nabídka rozšířena o výpravy do "nejdivočejších" částí Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Nové, i ty již vyzkoušené atraktivní trasy, čekají letos na všechny milovníky šumavské divočiny. Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava pro letošek nabízí 129 vycházek, což znamená, že do terénu letos vyrazí až tisíc vážných zájemců o šumavskou divočinu. Při výpravách do šumavské divočiny zavítáte již na tradiční místa – do původních horských pralesů na Trojmezné a na Smrčině nebo si prohlédnou úchvatný kaňon řeky Křemelné. Můžete projít také člověkem opuštěný Vltavský luh a navštívit domov tetřeva na Modravských pláních.
V národním parku je možno vyrazit do celkem 8 oblastí po 14 různých trasách. Oproti loňskému roku s některými změnami. Například u tras do Vltavského luhu nebo na Trojmeznou došlo k obměně trasy tak, aby lépe naplňovala význam slova "divočina" a chodí se více mimo cesty než právě po nich. Úplně nová trasa je v nabídce do kaňonu Křemelné v její horní části, která vás kromě přirozeného toku v kaňonu seznámí s lesy na pověstmi opředené hoře Slunečné a průvodce vás zavede také do míst bývalých vesnic Stodůlky a Frauenthal, které po odsunu původních obyvatel dnes patří přírodě.
Další velkou novinkou letošního roku je rozšíření nabídky dobrodružných výprav za poznáním velkých zvířat i unikátních biotopů v Chráněné krajinné oblasti Šumava. S průvodcem je možné vyrazit do 6 oblastí po 6 různých trasách, a jedná se tedy o celkem 18 výprav. Opravdové dobrodružství na vás čeká v nepřístupném údolí Bílé strže nebo na jezerní stěně Černého jezera. Tuto trasu zkušení průvodci doporučují jen fyzicky zdatným turistům s patřičným vybavením. Opravdový prales zažijí ti, kteří vyrazí na Boubín.
Do nejvzácnějších území Národního parku Šumava může na výjimku vstoupit jen omezený počet osob. Ochranné předpisy povolují nahlédnout do domova vzácných živočichů a rostlin jen malým skupinám, čítajícím 8 až 11 osob, nejvýše jednou za dva týdny a ve vymezeném období roku, tj. nejčastěji od poloviny července do konce října. Do výprav za přírodou je nutné se registrovat na webových stránkách parku Šumava. Turisty při výpravách provádí celkem 14 odborně vyškolených, zkušených místních průvodců. Pro ně je průvodcování turistů celoživotním povoláním a dokáží všem turistům velmi poutavě vysvětlit, proč si je šumavská divočina zcela podmanila.