Translate

2014-04-13

Námět na výlet v okolí Kovářské - Tisovský vrch - Pajndl

Tisovský vrch - PajndlTisovský vrch - Pajndl

Krušnohorskému údolí nad obcí Nejdek vévodí zalesněný masiv Tisovského vrchu, z něhož hrdě shlíží kamenná rozhledna Pajndl. Nabízí jeden z nejkrásnějších rozhledů do širokého okolí - nejen na Krušné hory a jejich nejvyšší horu Klínovec, ale i na výšiny Slavkovského lesa. Za příznivého počasí dohlédnete až na vzdálené vrcholky - umavy.

Ke stavbě vyhlídkové věže inspirovaly její stavitele (tehdejší spolek Nejdecké krušnohorské jednoty) starší rozhledny na Klínovci (1884) a Plešivci (1895). Stavba byla dokončena v roce 1897 a stala se ihned vyhledávaným turistickým cílem. Proto zde roku 1908 otevřeli stylovou výletní restauraci, která však za 2. světové války zanikla a rozhledna začala chátrat. Nebýt úsilí několika nadšenců z okolí, kteří v roce 1985 přiměli Městský výbor v Nejdku k financování oprav, jistě bychom o tuto nádhernou vyhlídku přišli.

Pajndl, volně přístupný po celý rok, stojí na 10 m vysoké skále a jeho celková výška je 24 m. Z toho 3 m tvoří prosklený přístřešek, který poskytuje útočiště při horším počasí a na jehož vrcholu je třímetrový bleskosvod. Jinak můžete obdivovat krásy okolí na vyhlídkovém plató, kam Vás zavede točité schodiště tvořené 111 žulovými schody uvnitř rozhledny a 17 schody vedoucími k jejímu vchodu. Vyhlídka je ohraničena mohutným zdobeným litinovým zábradlím, které je jedinou připomínkou spojení se zemí, když pohledem zasněným do dálek zapomenete, že přece jen nelítáte v oblacích.

K rozhledně se pohodlně dostanete na kole i pěšky cestou z městečka Nové Hamry po žlutě značené turistické cestě nebo z Nejdku přes obec Tisová. Z Tisové se pak vydejte po modře a žlutě značené cestě. Na Tisovský vrch je rovněž dobrý výstup od železniční zastávky Tisová nebo Nové Hamry – Sejfy po žlutě značené turistické cestě vedoucí až do Nových Hamrů.