Translate

2024-02-26

Bezva akce Kašperkách - historie šumavského sklářství

Zajímá vás historie českého sklářství? Umění tavit sklo bylo v minulosti tajemstvím, které předával otec nejstaršímu synovi, a tak české sklářské rody významně ovlivnily světový technologický vývoj i umělecké styly. Jedním z fenoménů své doby bylo i šumavské sklo. A právě expozici šumavského sklářství představuje Muzeum Šumavy v Kašperských Horách.

Sklářství tvoří významnou kapitolu historie Šumavy. Hraniční Hvozd poskytoval sklářům dvě základní podmínky pro výrobu: dřevo a křemen. Především dřeva zde bylo huťmistrům k dispozici prakticky libovolné množství, a to v dobách, kdy se již ve vnitrozemí začal projevovat jeho nedostatek. V dobách největšího rozkvětu českého sklářství v 18. a 19. století nebylo nikde jinde v Čechách, ale ani v Evropě takové soustředění sklářských hutí, jako na poměrně nevelkém prostoru Šumavy. V průběhu zhruba šesti století tady pracovalo přes sto hutí. Sehrály významnou roli v českém sklářství a značně ovlivnily i vývoj osídlení Šumavy.

O rozvoj a produkci místních skláren se zasloužili i významné objevy zdejších sklářů. Přírodovědec a fyzik J. F. Buquoy vynalezl způsob výroby hyalitu – černého a červeného neprůhledného skla, Michal Müller zase přišel na způsob výroby křídového křišťálu. K mohutnému rozvoji sklářství došlo zásluhou Josefa Meyera ve Vimperku a v Lenoře – zdejší čiré sklo platilo za nejkvalitnější v Čechách. Díky velké poptávce postupně vznikaly další huti ve Františkově, v Arnoštově, v Idině údolí a mnohde jinde. Nejslavnější šumavskou sklárnou byla huť Klášterský mlýn v Rejštejně, založená roku 1834 proslulou firmou Johann Lötz. Největšího rozkvětu dosáhla na přelomu 19. a 20. století, kdy byl majitelem Maxmilián Spaun – v době vrcholící secese patřilo její luxusní duté sklo k nejlepším a nejžádanějším na světě. Sklárna zanikla roku 1947, avšak její budova byla přemístěna do bavorského Tütlingu, kde slouží dodnes jako skanzen.

Kolekci vzácného historické skla ze Šumavy lze spatřit v rozsáhlých expozicích Muzea Šumavy v Kašperských Horách. Od 1. listopadu 2023 je v muzeum k vidění krásná nová a rozsáhlá expozice šumavského skla s názvem Cesty šumavského sklářství. Součástí unikátních sbírek muzea je ojedinělá kniha sklářských střihů firmy Lötz z let 1900-1914. Kniha, jejíž autorkou je historička skla Jitka Lněničková, je světovým unikátem, protože jinde dosud neexistuje tak rozsáhlý archiv s tímto tématem. Publikace obsahuje zhruba 80 tisíc položek originálních střihů a vzorníků sklárny Lötz. Střihy zachycují produkci sklárny v období od 70. let 19. století do roku 1947. Sbírka obsahuje i střihy na zakázky významných firem z celé Evropy, jako jsou například Paříž, Londýn nebo Mnichov. Součástí sbírky jsou originály a návrhy skel od významných světově uznávaných autorů. Mimo sklářských střihů v expozici naleznete archeologické nálezy z lokalit šumavských skláren, výrobky šumavských skláren v řádu tisíců kusů, sklářské náčiní a rovněž rozsáhlý soubor šumavských podmaleb na skle. Další historické šumavské sklo vám ukáže Muzeum Šumavy v Sušici anebo Muzeum skla v Lenoře (otevřeno v letní sezóně).

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/o-historii-sumavskeho-sklarstvi-se-dozvite-v-kaspe