Translate

2023-11-20

Túr de svařák Krušné hory

Pomozte nám vybrat ten nejlepší svařák Krušných hor! Vychutnejte si společně s námi adventní čas v Krušných horách, projděte se po vrcholcích s dechberoucími výhledy a ochutnejte u toho pravou chuť Vánoc.

Vydejte se s námi po cestách těch nejlepších svařáků z Krušných hor! 

Vůně svařeného vína k adventnímu času neoddiskutovatelně patří. Stejně jako klid, pohoda, banda přátel a zvuk praskajícího dřeva. Chladné a někdy až mrazivé počasí je v Krušných horách zpravidla doprovázeno sněhovou pokrývkou, kterou romanticky hladí paprsky horského slunce. Zkrátka ideální čas vyrazit na běžky nebo pěšmo, poznat opět kus krušnohorské přírody a v cíli se náležitě odměnit posezením u toho nejlepšího svařáku. Jak ale poznat, který svařák je v Krušných horách nejlepší?

Krušnohorsko.com ve spolupráci s oblastní destinační agenturou Krušnohoří proto vyhlásili druhý ročník soutěže Túr de svařák. Po celý prosinec mohou návštěvníci Krušných hor při svých toulkách ochutnávat soutěžní svařáky a hodnotit jejich chuť, vůni, podobu i atmosféru podniku, kde se podávají. Na soutěžní list pak ke svému hodnocení dostanou razítko jako potvrzení, že se ochutnávky aktivně zúčastnili. Za každá tři zaslaná razítka z různých podniků dostanou placku nebo magnetku s logem Túr de svařák 2023 a budou zařazeni do slosování o tři turistické balíčky z Krušných hor. Hodnocení probíhá formou přidělení bodů v hodnotě 0 – 5. Každý však může přidat i slovní hodnocení. Pět nejlépe hodnocených podniků obdrží titul Vítěz Túr de svařák 2023.

Akce bude spuštěna v neděli 26. listopadu a skončí Silvestrovským svařákem. Vyplněné lístky pak můžete posílat do 5. ledna 2024 oscenované na email redakce@krusnohorsko.com nebo v tištěné formě na adresu Lokální destinační agentura Centrální Krušnohoří z.s., Třída Dukelských hrdinů 339, 362 51 Jáchymov. Na obálku nebo do předmětu emailu nezapomeňte vepsat „Túr de svařák“.

Abyste si nemysleli, že jde jen o kavárenské povalečství, připravili organizátoři i nápady na výlety po okolí.

Kde najdete ty nejlepší svařáky Krušných hor?

Túr de svařák 2023 vás provede doslova celými Krušnými horami. Se svými svařáky se přihlásili vyhlášené restaurace, útulné kavárničky i maringotky a stánky z adventních trhů. Dle slov autora „s láskou dělaný“ svařák dostanete například v restauraci Hranice na Božím Daru nebo U Dvou rytířů v Chomutově. Nezapomenutelnou atmosféru tepla rodinného krbu slibuje Hradní kavárna v Lokti, místo, kde se zastavil čas, zas Hokynářství u paní Barbory v Horní Blatné. To vám ke svařáku slíbilo i malé překvapení. A uplácet vaše chuťové buňky chtějí i ostatní. Výletní restaurace Kukačka v Tisové u Nejdku připravila domácí koláče, Selský dvůr v Braňanech domácí štrúdl se šlehačkou, cukrárna U Botanika v Teplicích napekla sušenky s vlastním logem, Šanovská kovárna v Teplicích připravuje dýňový koláč a Maringotka Hřebečná nabízí „bombardino“ – domácí zelňačku – to bude v kombinaci se svařeným vínem jistě nezapomenutelný zážitek! Na vánočních trzích potkáte Vinotéku Pálava, ta do svařáku přidává vlastní výluh z koření. Ochutnat k tomu můžete staročeské lokše, škvarkové pagáče nebo plněné bramboráky. Vánoční trhy v Abertamech navštíví Bistro Andrea se speciálně namíchaným kořením. Mimo tyto trhy najdete Andreu se svým svařákem přímo v Abertamském areálu technických služeb a prozradit můžeme, že právě její svařák patřil v loňském roce mezi nejlépe hodnocené. Nejvyšších bodových příček dosáhl také svařák z nejdeckého Orfeus café & wine. Letos se o vaši přízeň bude ucházet s kombinací tajné receptury a karamelu, ke které nabízí „cokoliv včetně vlastního srdce“. Originální bude jistě i kombinace svařáku s „pořádnou kapkou rumu“. Ten ochutnáte v Ústí nad Labem. V restauraci Tyršovka vám k němu nabídnou domácí vanilkové buchtičky s vanilkovým krémem, V Klášteře pak domácí větrníky. Horkým pohlazením odrůd Merlotu a Cabernet Sauvignon vás hodlá překvapit Kavárna bez minulosti ze Strupčic: „Cestou domů vás bude provázet příjemný dotek jemnosti, skořice, hřebíčku a dobré nálady.“ Přímo na Štědrý den můžete přijít mezi 9. a 13. hodinou ochutnat Štědrovečerní svařák z Pivovaru Rudohor v Horním Žďáru. „Nikde nemůže být lepší svařák než tam, kde si natáhne trochu chmelového extraktu.“ Odnést si navíc můžete i sváteční pivo ke štědrovečerní večeři. The Most Café z Mostu láká na speciální tajnou ingredienci. Trdlo Bar, který najdete u Mosteckého jezera, vaří svůj adventní svařák „s největší péčí z červeného vína, čerstvé pomerančové a citronové kůry, koření a vyladěné chuti Vánoc“. Horský hotel Lesná z Boleboře slibuje namíchat do svého Krušnohorského svařáku rovněž tajuplné přísady, navíc zde dostanete krušnohorské sezónní pečivo. Vejprtské Bistro Pod Lipami podává svařák se směsí pečeného lokálního ovoce s medem a kořením, k přikusování nabízí máslovou perníkovou sušenku. V neposlední řadě vás sušenkou uplatí také v cukrárně Adamant v Krupce. Jejich čokoládová sušenka s mořskou solí letos vyhrála značku „Potravina z kraje Přemysla Oráče“. Recept na ni si v cukrárně vymysleli sami, a jsou tak na získaný titul velice hrdí.

Těšíme se na všechna hodnocení, vynikající svařáky a neopakovatelnou atmosféru pravých krušnohorských Vánoc!

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/tur-de-svarak-krusne-hory