Translate

2022-12-30

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava

 V lednu 2014 byl na Modravě, v samém centru Šumavského národního parku na břehu Roklanského potoka, otevřen nový pivovar s osobitou hospodou a ubytováním. Vyrostl na starých základech hospodářského stavení. Lyer je obchodní značka výčepních piv, ale i ležáků a speciálů, které zde můžete ochutnat.

Značka Lyer znamená jméno majitele Ing. Radovana Lyera, který vlastní v Modravě též známý penzion Modrava, což kdysi bývala továrna firmy Bienert na výrobu ozvučných desek z hluboko rezonančního smrkového dřeva. Zvláštností strojního zařízení tohoto minipivovaru je patrně poprvé použití tepelného čerpadla pro chlazení mladiny a kvasných i ležáckých tanků při současné výrobě horké vody. Aplikace tohoto zařízení významně snižuje energetickou náročnost minipivovaru. Sládkem minipivovaru je pan Jaroslav Kouba, který dříve pracoval v pivovaru Dalešice.

Pivovar je aktivní zastávkou nejen návštěvníkům Modravska, ale i místním obyvatelům. Ať už jste na kopcích s běžkami či batůžky, určitě se nezapomeňte zastavit na jednoho Lyera nebo jich zvládnete víc?

Široká nabídka tradičních šumavských pokrmů je doplněna o piva Lyer. Nechybí světlý ležák 11° nebo 12°, ale také tmavý ležák 11 nebo světlé výčepní pivo 10. Pivovar dále nabízí vybrané druhy k prodeji ve stáčených lahvích, a tak si je můžete vychutnat v pohodlí domova nebo při turistice na Šumavě.

Celé prostory pivovaru i penzionu jsou nekuřácké. Po domluvě můžete nahlédnout do srdce samého pivovaru, a tedy jeho výrobny, ochutnat piva i uspořádat další akce.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pivovar-modrava