Translate

2021-12-25

Největší mechanický skříňový betlém v Kašperských horách

Betlém v Kašperských Horách má délku 4,5 metru a je tak největším skříňovým betlémem u nás. V betlémě je 28 figurek, včetně zvířat.

Každým rokem do betléma přibývají nové postavičky a v loňském roce některé dokonce ožily a rozsvítilo se v některých domech. I v letošním roce nám pan Hrach s panem Brožem nachystali do betléma překvapení. Nové postavičky se představí v sobotu 11. prosince 2021 v 18:00 hodin. Součástí programu vystoupení žáků ZUŠ Kašperské Hory.

Postavičky vám pracovníci informačního centra „rozhýbou“ na přání. Betlém ve výstavní místnosti kašperskohorské radnice je přístupný v otevírací době infocentra, tj. od pondělí do pátku 9:00 – 12:00 a 12:30 – 16:00 hodin. Pro úplnost dodejme, že v Kašperských Horách existuje ještě další skříňový betlém (také největší skříňový betlém u nás, ale není mechanický), a to v kostele. Ten v kostele má velké biblické postavy postavy a také třeba slona s koňským ocasem, jelikož autoři v minulých dobách slona nikdy neviděli a zvíře si připodobnili k tomu, jaké znali.