Translate

2020-06-24

Na kole na Horskou Kvildu a okolí




Horská Kvilda patří k nejkrásnějším místům Šumavy. Najdeme tady typické horské chalupy, hluboké lesy, i travnaté pláně. Se svou nadmořskou výškou okolo 1070 m. n. m. je jednou z nejvýše položených obcí v České republice. Pokud sem jedete na podzim nebo v zimě, přibalte si velmi teplé oblečení. Teploty tu dosahují rekordně hluboko pod bod mrazu.

Oblíbený výlet Šumavou Terezy Matějkové
Horská KvildaNa Šumavě není příliš mnoho prudkých kopců, a tak je velice oblíbená mezi cyklisty a běžkaři. V létě nebo v zimě si zpříjemněte pobyt na Horské Kvildě pěkným výletem na Knížecí Pláně. Vydejte přes samotu Vydří Most k pěknému rašeliništi Jezerní slať. Pokud nemáte naspěch, zajděte se podívat na vyhlídkovou věž, z které uvidíte převážnou část této zajímavé lokality. V jednom z nejstudenějších míst u nás se daří chladnomilným druhům rostlin. V zimním období je Jezerní slať bohužel nepřístupná veřejnosti, protože zde zimují chráněné živočišné druhy.
 
Další zastávkou na cestě je významné turistické středisko - Kvilda. K návštěvě se nabízí zdejší muzeum, kde je stálá expozice o historii Kvildy a Bučiny. Mezi exponáty najdete dobové mapy, fotografie a předměty ze života šumavských obyvatel.
 

Chuťový zážitek na Knížecích Pláních

Knížecí pláněPoté budete pokračovat po části naučné stezky Nelesní krajina určené zejména pro nejmenší děti. Opustíte ji u penzionu Lesní Chalupy a dáte se směrem k zaniklé osadě Bučiny. Někdejší nejvýše položená obec v Čechách osiřela po odsunu Němců na konci 2. světové války. Na jejím místě dnes stojí kaplička z roku 1992, turistické odpočívadlo a informační tabule. Během odpočinku se můžete kochat pohledem přes Knížecí Pláně na jižní část Šumavy. Při velmi pěkném počasí možná zahlédnete vrcholky Alp.
 
Na rozcestí vás již turistické značky nasměrují na Knížecí Pláně. Na opuštěném místě v srdci panenské přírody najdete pouze obnovený hřbitov s dřevěným křížem v místě bývalého kostela a penzion Hájenka. Nenechte si rozhodně ujít zdejší gastronomické speciality – Knížecí guláš a hlavně Pralinkové knedlíky přelité směsicí lesních plodů. Krásnou přírodu si můžete v klidu vychutnat, automobily sem mají vjezd zakázán. Příznivé klima dělá z okolí ráj pro houbaře.
 

K prameni Vltavy

U pramene VltavyZpáteční cestu vezměte přes pramen Vltavy. Působivé místo při jihovýchodním úpatí Černé hory bylo desítky let pro turisty nepřístupné, protože leželo v hraničním pásmu. Dnes k němu denně proudí davy turistů jako v dobách před 2. světovou válkou, kdy tu stávala turistická chata. Po rovné asfaltové cestě se pohodlně dostanete do Kvildy a zpátky do Horské Kvildy. V letním období navíc z Bučiny jede do obou Kvild  „zelený autobus (modrá linka). V Kvildě můžete načerpat nové síly například v místní oblíbené pekárně.
(zdroj Kudy z nudy)