Tradiční pečení ve veřejné peci na chleba
Nejznámější a
nejatraktivnější památkou Lenory je veřejná obecní pec
na chleba z roku 1837. Sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si
mohli doma vybudovat pec vlastní. Na pečení se většinou domluvilo
více rodin najednou, aby ušetřili na palivu.
Do správně rozehřáté pece se
potom nasázelo připravené vykynuté těsto, které si
hospodyně doma připravily, a zpět si odnášely
dozlatova upečené chlebové bochníky.
Podobných pecí
zde bylo několik. V naší dochované se peklo ještě
několik let po 2. Světové válce.
Obecní pec na
chleba je od roku 1958 zapsaná jako nemovitá kulturní památka. Na podzim roku
1998 pan Václav Mráz znovu oživil tradici pečení. V roce 2000
bylo založeno občanské sdružení Velká lóže pecařská. Kořeny novodobého
veřejného
pečení
chleba spočívají především v úctě
k
tvořivé
lidské práci. Pekař Augustin Sobotovič
a
jeho pomocníci obětavě zachovávají
tradici pečení chleba, ale také housek, koláčů
a
výborných lenorských česnekových placek.
Pec stojí hned
vedle hlavní silnice v centru Lenory. Parkoviště je u obecního úřadu, odkud se po
chodníku dostanete k volně přístupné peci.
Samotné pečení probíhá každou poslední sobotu v měsíci od dubna do
prosince přibližně od 9 -13 hodin.
Den předem
pekař připravuje kvásek
na chleba. Brzy ráno pak musí pec roztopit nejčastěji tvrdým dřevem na potřebnou teplotu
kolem 220° C. Mezitím si připraví těsto. Následuje
vymetení žhavých dřevěných uhlíků
z
pece, pak se již sází do pece placky, housky a nakonec chleba. Atmosféra při pečení je ojedinělá, po vytažení
to kolem pece voní čerstvým pečivem, které se
rozdává na ochutnání. Pečivo z lenorské pece je zásadně
neprodejné
a je rozdáno zdarma všem účastníkům veřejného pečení. Tyto
výrobky jsou také nositeli regionální značky „ŠUMAVA
originální produkt®“.
Poslední sobota
v měsíci
červenci
již tradičně patří Lenorské
slavnosti chleba. Každoročně vedle pečení chleba
probíhá mnoho dalších doprovodných lákavých akcí.